Garden Atrium

Adjacent to the main Ambulatory Care Center entry of the University of Vermont Medical Center, the Garden Atrium is designed to provide a restful and restorative atmosphere for visitors and patient families. Modeled after hospitality lobbies with a mix of soft seating and café tables, the Garden Atrium also hosts a small but robust food servery. The project has been certified LEED Gold.

The space is two stories tall and has wonderful east facing light with an adjacent outdoor plaza and garden, where vegetables, herbs and other food for the café are produced.

The finish materials and design styles of the Garden Atrium are well integrated into the palate used throughout the Ambulatory Care Center and they support the transition from outside to inside. Stone faced seating, heavy timber posts, native maple and cherry detailing, and interior plantings that are centered around a fireplace work to bring the outside in with a distinctive regional flavor.

The kitchen makes maximum use of its small footprint. It contains a full hot and cold line and prepares a unique and nutritional menu of soups, sandwiches and sides all orchestrated by the Medical Center’s award winning Director of Nutrition and head chef. The kitchen also serves as a catering station for special functions in the adjacent east pavilion, and Mary Fletcher Meeting Room.

 

foodservice-equipment-article-pageThis project was featured in the Foodservice Equipment & Supplies magazine’s August 2016 issue, in an article by Donna Boss, Contributing Editor.